Новини

Всичко ново, свързано с организацията и развитието на Cisco академиите в България.

Community_Spotlight_Certificate_Bulgarian Association of Networking Academies-page-001 (1)

Признание‌ ‌за‌ ‌Българската‌ ‌асоциация‌ ‌на‌ ‌мрежовите‌ ‌академии‌ ‌от‌ ‌Сиско‌ ‌

Изтеглете: PDF документ на официалната награда

 

Изправени пред огромните предизвикателства през последните няколко месеца академиите инструкторите и студентите от мрежовите академии на Сиско трябваше да направят драматични промени в начините, по които преподават, учат и взаимодействат. Тези предизвикателства вдъхновиха  иновативни решения и бързи действия. Удивен съм от изобретателността и всеотдайността на хора като вас, които имаме щастието да сте част от общността на Сиско мрежова академия.

Бих искал да ви благодаря за приноса ви към общността на Сиско мрежова академия. Духа на сътрудничество, който показахте в този труден момент, представлява най-добрата част от мрежовата академия на Сиско. Ние разбираме, че успехът на нашите студенти зависи от хора като вас. Надявам се това признание да покаже искрената ни благодарност за всичко, което сте направили, и да продължаваме да правим, докато работим заедно в подкрепа на общността на мрежовата академия. Нека продължим да се справяме заедно с това предизвикателство!

 

Омар Шабан 

Директор на глобалните операции
Cisco Networking Academy

 


Следва оригиналният текст на писмото: 

 

Dear Teodora Borissova,

I hope this email finds you, your family, and friends all healthy and safe. In the face of the extraordinary challenges of the past few months, the academies, instructors, and students of Cisco Networking Academy have had to make dramatic changes to the ways that they teach, learn, and interact. These challenges have inspired innovative solutions and demanded quick action. I’m amazed at the ingenuity, compassion, and dedication of individuals like you that we are fortunate to have as part of the Cisco Networking Academy community. 

I would like to thank you by recognizing your recent contributions with a Cisco Networking Academy Community Spotlight. The generous spirit of collaboration you have shown during this difficult time represents the best part of Cisco Networking Academy. We understand that the success of our students depends on people like you. It is my hope this recognition will show our sincere gratitude to you for all you have done, and continue to do, as we work together to support the Networking Academy community.  Let’s continue to meet this challenge together!

You will find a certificate attached, which represents the appreciation of the entire Cisco Networking Academy community. You are a reminder that even in the most difficult of times, we are capable of great strength and compassion.

Please take care of yourself and those around you and thanks again for all that you do for Networking Academy.

 

Kind regards,

Omar Shaban

Director of Global Operations

Cisco Networking Academy

Покана за Общо събрание на 24.06.2020 г.

 

Управителният съвет на Българска асоциация на мрежовите академии – София, на основание чл. 26, ал.3 от ЗЮЛНЦ и чл. 24, ал. 1 от устава на БАМА, свиква Общо събрание на 24.06.2020 г. /сряда/ от 16:00 ч. в град София, ул.„Алабин“ 16-20, ет. 1, заседателна зала при следния

 

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Приемане на доклад за дейността на асоциацията за 2019 г., както и ГФО за календарната 2019  г.
  2. Разни.

 

При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 17:00 ч., на същото място и при същия дневен ред и ще се счита за редовно, независимо от броя на присъстващите.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

    /Теодора Борисова/

cisco-online-learning

Допълнителни ресурси за вашето дистанционно обучение от Сиско

Сиско продължава да развива ресурси, с които да подпомага дистанционното обучение в условията на коронавирус.

Всички допълнителни ресурси и инструменти за виртуална класна стая можете да намерите на следния сайт:

https://www.netacad.com/learning-never-stops

 

cisco-support-for-covid-19-2020 (1)

Cisco отделя 225 милиона долара за борба с COVID-19

Cisco обяви, че отделя 225 милиона долара за помощ в борбата срещу COVID-19 (коронавирус). Съобщението направи председателят на Cisco и изпълнителен директор Чък Робинс в публикация в блога в неделя вечер.

„Като част от нашия ангажимент ние отделяме 8 милиона долара в брой и 210 милиона долара продукт за глобален отговор на коронавируса. Ние съсредоточаваме тези ресурси върху подкрепа на здравеопазването и образованието, в отговор на правителството и критични технологии“, пише Робинс. Част от това ще отиде във Фонда на Организацията на обединените нации за солидарност за реагиране, подкрепящ усилията на Световната здравна организация (СЗО) в световен мащаб за предотвратяване, откриване и управление на разпространението на COVID-19. “

Cisco също така обединява своите 77 000 служители и ги осигурява да предоставят всичко възможно, за да помогнат на партньорите от общността на първа линия.

„Чрез нашата програма за цифрово ускорение на страната (CDA) ние предоставяме финансиране за държавните ръководители, правителствените агенции и бизнеса за бързо внедряване на технологични решения, свързани с COVID-19. Ние също така даваме възможност на онези, които са на първа линия, с достъп до нашите критични технологии с нашите безплатни предложения от Webex и сигурност “, добави Робинс.

И към днешна дата Робинс посочи, че компанията помага за осигуряване на над 2,2 милиона души онлайн и е улеснила срещи за виртуални отговори за френските, канадските, германските, колумбийските и други правителства по света.

И за да подкрепи това, Фондация Cisco стартира кампания за отпускане на безвъзмездни средства от 5 милиона долара и съпоставяне на средствата.

Освен това Cisco създаде няколко фонда за подкрепа на редица неправителствени организации в APJC, EMEAR, Америка и зоната на залива Сан Франциско.

Cisco също така стартира 72-часова служба в подкрепа на кампанията, наречена „Да дадем заедно“. тази седмица, за да насърчим даренията за фондове и да видим колко могат да бъдат събрани за няколко дни.

„Толкова съм развълнуван да видя, че нашите екипи работят практически в подкрепа на тези каузи. За да подкрепи това, Фондация Cisco стартира кампания сред служителите си за събиране на 4 милиона долара и отпуска 1 милион долара допълнителни субсидии, за да помогне на нестопанските партньори “, обясни Робинс.

На местно ниво Cisco работи в тясно сътрудничество с фондацията на общността на Силиконовата долина, и лидери от редица технологични компании. Над 30 изпълнителни директори се събраха миналата седмица и обещаха подкрепа за тези организации заедно с редица други в района през следващите дни и седмици.

Cisco и няколко други компании също обявиха програма за финансова помощ за милиони долари за хора в риск.

remote-work-cisco

Безплатни WebEx акаунти за дистанционно обучение от Сиско Системс

Скъпи колеги,

 

Сиско Системс предоставя възможност на инструкторите от страните, засегнати от COVID-19, да си направят безплатно акаунти и да преподават дистанционно.

Можете да го направите през линка по-долу:

https://help.webex.com/en-us/n80v1rcb/Cisco-Webex-Available-Free-in-These-Countries-COVID-19-Response

 

БАМА ви пожелава да сте здрави! И това ще преодолеем – заедно!

Вижте повече от Cisco академиите в България

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ)

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас стартира втория учебен срок със 104 ученици в два курса от Сиско академията им – IT Essential и C++ Essential. Обученията ще са част от допълнителните факултативни часове.

 

Първа Езикова гимназия – Варна

Участници в курса по IT Essentials от 1 Езикова гимназия във Варна по време на занятията. 

 

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас

Курсисти в Сиско академията на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас с техния инструктор Добрин Стоянов. 

Новата версия на Networking Academy CCNAv7 вече е факт!

 

На 10 декември 2019 г. официално излязоха новите курсове за Networking Academy CCNAv7, в съответствие с наскоро обявените актуализации на Cisco Network Associate сертификатите, които вече са достъпни на английски. В допълнение към новия курс също така се пуска Packet

Tracer версия 7.3.0.

Новите курсове CCNAv7 вече са достъпни на NetAcad.com на английски език.

Трите курса са:
1. CCNv7: Introduction to Networks
2. CCNAv7: Switching, Routing, and Wireless Essentials
3. CCNAv7: Enterprise Networking, Security, and Automation

Всеки курс се състои от приблизително седемдесет часа учебни материали и заедно те заместват четирите съществуващи курса на CCNA версия 6.

В допълнение към тези курсове на разположение е и Bridge course CCNAv7, който ще помогне на студентите, които понастоящем са в курсове на CCNA, да се подготвят за новия сертификационен изпит.

Новата учебна програма е разработена с цел да помогне на студентите да придобият уменията, необходими за новото мрежово и цифрово бъдеще. Новите теми включват безжични връзки, сигурност и автоматизация. В допълнение към подобреното съдържание, новите курсове въвеждат значителни подобрения в потребителския интерфейс на студентите, включително дизайн, който може да се използва от всяка платформа, включително мобилни устройства.

С цел да се подпомогнат инструкторите и курсисистите да разберат обявените промени в сертификатите на Cisco са разработени следните:
– Онлайн урок „Разгръщане на силата на новата мрежа.“ – курс, в който курсистите
могат да се включат сами.
– Преглед на продукта CCNAv7
– CCNAv7 Често задавани въпроси
– Плакати и флаери на Global Marketing Toolkit

Най-новата версия на Packet Tracer – Packet Tracer 7.3 също вече е факт. Packet Tracer v7.3.0 излиза в тандем с CCNAv7, за да поддържа еволюцията към новата мрежа, включително повече поддръжка за безжични и широколентови мрежи (WAN) технологии.

С Packet Tracer v7.3.0 вече можете да симулирате Cisco 4331 Integrated Services Router (ISR) с интегрирани WAN портове и безжичен контролер Cisco 3504 (WLC), включително централизирано управление, управление и отстраняване на проблеми за следващото поколение безжични мрежи. Packet Tracer v7.3.0 също има подобрения за достъпност и използваемост, поддръжка на нови CLI команди и други.

За CCNAv7 Packet Tracer 7.3.0 е минималната версия, която поддържа CCNAv7.
За CCNAv6 (и по-старите версии) останете с Packet Tracer v7.2.2.

обучението по ITE и CCNA 2

В новоткритите Сиско академии в професионални училища в страната стартира обучението по ITE и CCNA

През 2018 г. Българската асоциация на мрежовите академии и Сиско Системс откриха 20 нови академии в професионални училища в цялата страна, като в периода ноември 2018 – септември 2019 повече от 70 учители преминаха обучение за инструктори по ITE и CCNA.

От началото на учебната 2019 – 2020 г. няколко от академиите стартираха и обучения за възпитаниците в техните училища.

Сред най-амбициозните са ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ от гр. Плевен, където 14 ученици се обучават по ITE от инструкторите Боруш Сагунов и Милена Лакова, а две групи от по 15 обучаеми стартираха модул 1 на CCNA при инструкторите Марияна Въткова и Емануил Новачев.

В профилираната гимназия „Христо Ботев“ в Дупница инструкторката Яна Анастасова обучава група от 12 ученици по ITE, а в 1-ва Езикова гимназия във Варна 13 ученици също стартираха обучение по ITE.

Екипът на БАМА и общността на Сиско академиите в България желае успешен старт на колегите и още много курсове и участници в тях!

Academy years 20-latin-page-001

Техническият университет в гр. Габрово отличен с награда от Cisco Systems за своите 20 години активно участие

 

История за академията:

През далечната 1999 година Лирекс БГ, като златен партньор на Cisco, предлага на Техническия университет в Габрово участие в новата за онова време програма: Cisco Networking Academy Program.

По онова време американската компания Сиско Системс, световен лидер в производството на мрежово оборудване, дори няма офис в България.

За обучение в Бирмингам, Birmingham City University (тогава University of Central England) за курс и сертификация за семестри 1 и 2 на тогавашната програма,  заминават двама млади преподаватели от университета – Делян Генков и Пенчо Пенчев.

ТУ-Габрово, според структурата на Сиско академиите по онова време, е Регионална академия, която има ангажимент да създаде нови 10 академии – локални и да обучи инструктори за тях.

През 2001. г. Делян Генков и Пенчо Пенчев продължават с обучението си за семестри 3 и 4 в Политехника Букурещ – Румъния, а през 2002 в България преминават обучения и за  IT Essentials, Java Fundamentals и SUN Microsystems – Fundamentals of UNIX.

Днес вече доцент, Делян Генков е единственият в България сертифициран обучител на инструктори за CCNA Cyber Ops, а Технически университет – Габрово има статут на център за обучение на инструктори и мрежова академия по програмите: CCNA Routing and Switching, CCNA Security, CCNA Cyber Ops и CCNP Routing and Switching.

 

 

Florence 12-13 September 2019

Florence meeting 12-13 September 2019

The Bulgarian Association of Networking Academies / BANA / together with 7 other partners from 4 countries (Bulgaria, Romania, Italy and Spain) is finishing their work on the project “Flipped lessons through multimedia enriched simulations and developing electronic skills for teachers and students in the field of vocational education and training to increase employability among young people ‘or in short E-classes. The project is funded by the Erasmus + program, key activity 2, VET Strategic Partnership, 2017-1-RO01-KA202-037344.

The essence of the flipped classroom is that before the lesson itself, students have access to the instructional video material, which prepares them theoretically, and during the lessons, there is a discussion session and practical exercises and more.

The aim is to maximize the participation of the trainees in the class – it enables them to understand the material more meaningfully, provokes their thinking, followed by discussions; theoretical knowledge is put into practice.

The project developed a methodology that underpins the creation of 45 multimedia lessons in different technological disciplines – ICT, natural sciences ешъл All lessons are available with a username and password on the project platform https://edu.e-classes.eu/ , each teacher can register and use its resources and, if desired, upload their own lessons, tests, register classes and more.

Interviews with employers were also recorded within the project, discussing the requirements they place on applicants for work on them. The idea is to work on the early career development of students.

At the international meeting, which took place on 12 and 13 September 2019 in Florence, the partners announced the successful completion of the activities of the project.

Florence meeting 12-13 September 2019

Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/ съвместно с още 7 партньори от 4 държави (България, Румъния, Италия и Испания) приключва работата си по проект „Обърнати уроци чрез мултимедийни обогатени симулации и разработване на електронни умения за учители и обучаеми в областта на професионалното образование и обучение с цел повишаване на пригодността за заетост сред младежите“  или накратко Е-classes. Проектът е финансиран по програма Erasmus+, ключова дейност 2, Стратегическо партньорство в ПОО, 2017-1-RO01-KA202-037344.

Същността на обърнатата класна стоя се състои в това, че преди самия урок обучаемите имат достъп до учебния видео материал, който ги подготвя теоретично, а по време на самите занятия има дискусионна сесия и се правят практически упражнения и др.

Целта е осигуряване на максимално участие на обучаващите се в час –  дава им се възможност по-осмислено да възприемат материала, провокира се мисленето им, последвано от дискусии; теоретичните знания се прилагат на практика.

По проекта се разработи методика, която залегна в основата на създаването на 45 мултимедийни уроци по различни технологични дисциплини – ИКТ, природоматематически дисциплини и др.

Всички уроци са достъпни с потребителско име и парола на платформата на проекта https://edu.e-classes.eu/, като всеки преподавател може да се регистрира и да ползва ресурсите й, а при желание – да качва свои собствени уроци, тестове, да регистрира класове и др.

По проекта бяха записани и интервюта с работодатели, които разказват за изискванията, които поставят пред кандидатите за работа по тях. Идеята е да се работи по ранното кариерно развитие на учениците.

На международната среща, която се проведе на 12 и 13 септември 2019 г. във Флронеция партньорите обявиха успешното приключване на дейностите по проекта.

Българска асоциация на мрежовите академии

Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/ е организация с нестопанска цел, която координира дейността на съществуващите Сиско академии в България.

За връзка с БАМА

1000 София
ул. ,,Алабин 16-20"

02/981 03 26
0888 832 172

teodora.borissova@bana-bg.org

Created by Project Yordanov 

X